Çocukların ilk yıllarında fiziksel ve duygusal esenliği, sosyal ilişkileri üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Fiziksel ve duygusal olarak sağlıklı olan çocuklar, yetişkinler ve akranlarıyla daha iyi ilişkiler kurabilir ve sürdürebilir. Fizikseli Sosyal ve duygusal gelişim eğitimi, küçük bir çocuğun iyi olma duygusu için esastır. Erken kurdukları ilişkiler, kim olduklarını, kim olduklarını ve dünyayı anlamalarını şekillendirmeye yardımcı olur. Kendi hayatınızdaki bazı çocukları ve gösterdikleri farklı sosyal-duygusal becerileri düşünün.
Okul öncesi çağındaki çocuklar kendi duyguları ve başkalarının duyguları hakkında konuşmayı öğreniyorlar. Bununla birlikte, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişim, duyguları ifade etmekten daha fazlasını içerir. Sıra almayı, rutinleri takip etmede bağımsız olmayı, akranlarla daha fazla etkileşim kurmayı, başkalarıyla anlamlı ilişkiler kurmayı, duyguları kontrol etmeyi ve olumlu bir benlik imajı geliştirmeyi içerir. Bu beceriler, çocukların okul ve ev deneyimlerine başarılı katılımı ve genel olarak büyümeleri için çok önemlidir.
Kilometre taşlarının fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimin farklı yönleriyle ilişkili olduğunu fark etmek önemlidir. Bazıları çocukların başkalarıyla ilişki kurma becerileriyle, bazıları ise çocukların duygularını düzenleme yetenekleriyle ilgilidir. Bunlara ve okul öncesi gelişimle nasıl bir ilişki kurduklarına daha yakından bakalım.
Başkalarıyla ilişkiler: Okul öncesi çağındaki çocuklar arkadaşlarıyla hayali oyunlar oynarlar ve duygu ve düşüncelerini ifade etmek için kelimeler ve cümleler kullanırlar. Arkadaşlarıyla oyuncak ve materyal paylaşmak için hala yetişkin desteğine ihtiyaç duysalar da zaman geçtikçe kendi kendilerine gelişirler. Okul öncesi çocuklar ayrıca arkadaşlarının duygularını anlama ve bunlara uygun şekilde yanıt verme becerilerinde de ilerleme gösterirler. Sağlıklı fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimi olan çocuklar tüm bu bileşenlerin bir dengesine sahiptir.
Öz-farkındalık: Okul öncesi çağındaki çocuklar, gün boyunca farklı aktiviteler sırasında (örneğin, daire şeklinde oturmak veya spor salonunda oynamak) vücutlarını kontrol etme yeteneklerini geliştirirler. Sırayla almayı ve akranlarıyla sohbet etmeyi, kendi adlarını ve başkalarının adlarını kabul etmeyi ve kullanmayı, kendilerini değerlendirmeyi ve ne zaman uygun veya uygunsuz seçimler yaptıklarını bilirler.
Duygusal düzenleme: Okul öncesi çağındaki çocuklar, farklı şekillerde çeşitli duygular sergilerler. Örneğin, ';üzüldüm'; gibi duygularını paylaşmak için kelimeler kullanabilirler, yüz ifadelerini mutlu, kızgın veya üzgün olarak eşleştirebilirler veya heyecanlandıklarında gülebilirler. Aynı zamanda, duruma ve çevreye uyum sağlamak için duygularını yönetme ve duygularını kontrol etme (örneğin, aile üyelerinden kolayca ayrılma) yeteneklerini de geliştirirler. Okul öncesi çocuklar duyguları düzenlemede küçük çocuklardan daha iyi olsalar da bu uygun davranışları geliştirmek için hala çok fazla yardıma ve uygulamaya ihtiyaçları vardır.
Bağımsızlık: Sağlıklı bir bağımsızlık duygusuna sahip okul öncesi çocuklar, okulda ve evde öngörülebilir günlük rutinleri ve etkinlikleri takip edeceklerdir. Favori bir arkadaşını belirlemeye başlayabilir ve bu arkadaşından evde, okulda veya açık hava oyun alanında oyuncaklar ve materyallerle oynamasını veya bağımsız olarak oynamasını isteyebilirler. Ek olarak, bağımsızlık duygusu geliştiren okul öncesi çocuklar giyinmek, tuvalete gitmek, abur cubur yemek, kendilerini beslemek veya yatmaya hazırlanmak gibi birçok öz bakım görevini tamamlayabilirler. Bağımsız okul öncesi çocuklar da bakıcılara günlerini anlatacak ve yeni kelimeler öğrenip kullanacaklar.
Akademik Koleji Özel Anaokulu olarak çocuklarımızın fiziksel duygusal ve sosyal gelişimlerini bilimsel metotlar ışığında gerçekleştiriyoruz.