bursa özel okul,bursa kolej Veli Girişi Öğrenci Girişi Bursluluk Sınavı Başvuru Formu
bursa özel okul,bursa kolej bursa özel okul,bursa kolej
...
...
...
...
...
...

Montessori Eğitimi

|

Montessori Eğitimi

Montessori eğitimi yöntemi 100 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır ve şu anda ülkemizde bazı liseler dahil olmak üzere 1000'den fazla okulda kullanılmaktadır. Bazı çalışmalarda, bu eğitim yaklaşımı çocukların sonuçlarını diğer programlardan daha fazla iyileştiriyor gibi görünüyor, ancak diğer çalışmalar benzer veya daha da kötü sonuçlar gösteriyor​. Bu yazıda ';Montessori eğitimi nedir';, bu eğitim yönteminin farklı yönleri, geleneksel okullardan daha iyi mi yoksa daha kötü mü olduğunu ve yeni yürümeye başlayan çocuğunuz için bir anaokulu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini inceleyeceğiz.

Montessori Eğitimi Nedir?

Montessori, 1900'lü yılların başında İtalyan doktor Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen bir eğitim felsefesidir. Çoklu yaş sınıfları, özel olarak tasarlanmış öğrenme materyalleri, çocuk liderliğinde öğrenme, iş birliği, notların ve testlerin olmaması ve küçük grup veya bireysel talimatlar ile karakterizedir.

Montessori eğitimi, eylem yoluyla öğrenmeyi destekleyen pratik yaşam etkinlikleriyle hazırlanmış bir ortamda gerçekleşir. Öğrenciler bu etkinlikler arasından özgürce seçim yapabilirler. Montessori materyalleri, öğrencilerin öğrenip kendilerini düzeltebilmeleri için düzeltici geri bildirim sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Montessori Nedir?

İlk kadın İtalyan doktorlardan biri olan Maria Montessori, zihinsel engelli çocuklarla çalışırken geliştirdiği sensorimotor tekniğini, düşük gelirli ailelerin gelişimsel olarak normal çocuklarına yardım etmek için kullandı. 1907'de ilk Montessori Çocuk Evi'ni (Casa dei Bambini) kurdu ve Roma'da bir konut projesinde okul öncesi çağındaki çocuklara hizmet verdi.

Beş yıl içinde, tüm dünyada bu eğitim teorisine dayalı sınıflar ortaya çıktı. Montessori doktorluk kariyerinden vazgeçti ve sonraki elli yılı eğitimi geliştirmek ve rafine etmekle geçirdi. Ayrıca ortaokullarda daha yüksek yaş grubundaki çocuklara da genişletti. 1952'de vefat ettiğinde ergenler için kullandığı yöntemler hala gelişme aşamasındaydı.

Montessori Yöntemi

Montessori eğitimi modeli birçok yönden geleneksel sınıflardan farklıdır. İşte Montessori öğrenme sürecinin özellikleri.

Karma yaş sınıfları

Montessori sınıfları tipik olarak üç yaşına kadar olan yaş gruplarına göre düzenlenir: üç yaşına kadar olan bebekler, üç ila altı, altı ila dokuz ve dokuz ila on iki. Daha büyük öğrenciler, mücadele ederken daha genç olanlara liderlik edebilir ve rehberlik edebilir. Daha genç öğrenciler, akran öğreniminden ve kendi hızlarında hareket etmekten yararlanabilirler.

Uygulamalı öğrenme

Montessori eğitiminde sınıf ortamı oldukça organizedir. Tipik bir sınıfta, çocukların ';çalışmaya'; özgürce erişebilecekleri oyuncaklar değil, öğrenme materyalleriyle dolu raflar vardır. Çok çeşitli eğitim konularını kapsarlar ve her biri çocuk gelişiminin belirli bir yönünü destekler. Bu sınıf materyalleri, düzeltici geri bildirim sağlayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Çocuklar hatalarını görebilir ve bir öğretmenin yakın gözetimi veya yardımı olmadan düzeltebilirler.

Seçme özgürlüğü

Montessori, çocuklara yönelik bir öğrenme ortamı sağlar. Çocuklar sergilenen çalışma materyalleri arasından özgürce seçim yapabilirler. Duyusal, dil, matematik, coğrafya, kültür, müzik, sanat ve pratik yaşamı kapsayan birbirine sıkı sıkıya bağlı müfredat alanlarına girerler. Bu aktiviteler, küçük çocukların yaşam becerilerini öğrenmelerine, ihtiyaç duyduklarını hissetmelerine, güçlü bir benlik duygusu geliştirmelerine ve sorumluluk duygusu geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Küçük gruplarda interaktif dersler

Dersler interaktiftir. Montessori öğretmenleri, doğal olarak sosyal etkileşimi teşvik eden ve sosyal becerilerin gelişimini destekleyen işbirlikçi oyunda küçük gruplara rehberlik eder.

Öğrenme eğlenceli olduğu için dış ödül yoktur

Eğitim sistemi, eğlenceli olduğu için öğrenmenin kendisini ödüllendirici bir aktivite olarak vurgular. Montessori öğrencileri bir çizelge, şekerleme veya notlarda altın yıldızlarla ödüllendirilmez. Bunun yerine, öğrenmek ve optimal gelişmeyi elde etmek için kendi kendilerini motive ederler.

Montessori Eğitimi Felsefesi

İşte 7 temel Montessori ilkesi.

Çocuğa bütüncül yaklaşım

Montessori eğitimi felsefesinin sadece yeni eğitim yöntemlerine giriş yapmaktan daha fazlası olduğu ve aynı zamanda çocuklara yönelik tutumlarda bir dönüşüm olduğu konusunda, İnsan Gelişimi için Eğitim adlı kitabında radikal keşiflerini detaylandırdı. Tek başına akademik becerilerden ziyade tüm çocuğun gelişimine odaklandı.

Çocukların emici zihinlerini yönlendirme

Montessori, ilk yıllarda küçük çocukların büyüklerden ve yetişkinlerden farklı öğrendiğine inanıyordu. Küçük çocuklar çevrelerindeki her şeyi bilinçsizce ve duyuları aracılığıyla alırlar. Dersler yerine en iyi eylem yoluyla öğrenirler. Böyle bir sınıfta bir öğretmen rol modeldir çünkü çocuklar davranışlarını gözlemleyerek ve özümseyerek öğrenirler.

Çocukların doğal bir öğrenme isteklerini destekleme

Çocuk odaklı yaklaşım, çocukların doğal öğrenme arzusunu varsayar ve besler. Çocuklara, kişiliklerini ve benlik duygusunu oluşturmak için erken bir bağımsızlık gelişimi, yani hem işlevsel bağımsızlık hem de entelektüel bağımsızlık anlamında kolaylaştırmak için sınırlarla özgürlük sunar.

Çocuk gelişiminin farklı evrelerindeki hassas dönemleri doğru yönlendirme

Dr. Montessori, erken çocukluk eğitiminin çok önemli olduğuna inanıyordu çünkü çocukların belirli uyaranlara ve beceri öğrenmeye daha açık oldukları hassas dönemler vardı. Böyle hassas altı dönem belirledi. Bu dönemlerde çocuklar özellikle düzene, dile, yürümeye, yaşamın sosyal yönlerine, küçük nesnelere ve duyular yoluyla öğrenmeye duyarlıdır.

Çocukların oyun yoluyla öğrenmelerini sağlama

Çocuklar oyun yoluyla öğrenme eğilimindedir. Bu nedenle öğrencilere, iç ihtiyaçlarına, ritimlerine ve tempolarına göre ayarlanmış uzun ve kesintisiz çalışma süreleri verilir. Küçük nesneleri manipüle etmek sadece eğlenceli değil, aynı zamanda bir çocuğun ince motor becerilerini de geliştirebilir.

Çocuklar bağımsız olmak isteklerini eğitime yansıtma

Çocuklar en başından itibaren doğal gelişimlerinde bağımsızlık için çaba gösterirler. Montessori eğitiminde eğitimci, çocukların bunu başarmasına yardımcı olmanın en iyi yolunun, onlara günlük yaşamda başarılı olmak için ihtiyaç duydukları becerileri göstermek olduğuna inanıyordu. Çocuklara sınırlar içinde özgürlük verildiğinde, bağımsız öğrenenler olurlar ve aktif öğrenmeyi başarırlar.

Otoriter eğitim yerine serbest eğitim modelinin tercihi

Montessori, eğitimin insanlıktaki savaşı ortadan kaldırmanın bir yolu olduğuna inanıyordu. Otoriter öğretmenleri otomatik olarak takip etmeyen çocuklar, savaşı teşvik ettiklerinde yöneticilere itaat etmeyeceklerdir. Barış eğitimi, bağımsız eleştirel düşünmeyi, yaratıcı problem çözmeyi, sorumluluk ve saygının ahlaki değerlerini ve barışçıl çatışma çözümünü teşvik etmekten oluşur.

Geleneksel Eğitimden Gerçekten Daha İyi mi?

Montessori'nin eğitime yaklaşımı, öğrenmeyi ve gelişmeyi arttırdığı bilinen birkaç unsuru içerir. Örneğin, okudukları hikayeleri taklit etmek için oyuncakları manipüle eden çocuklar, daha iyi hafıza, anlama ve matematiksel problem çözme yetenekleri gösterirler. Nesneleri manipüle etmek, bir çocuğun motor koordinasyonu gibi motor becerilerini de geliştirebilir. Bu nedenle, teorik olarak, bu tür okullardaki öğrenciler daha iyi gelişimsel sonuçlardan yararlanmalıdır.

Bazı araştırmalar, bu programlara katılan okul öncesi çocukların okuma, kelime bilgisi, sosyal problem çözme, matematik ve zihin kuramında daha iyi performans gösterdiğini göstermiştir.

Bununla birlikte, Montessori eğitimi öğrenme çıktılarının daha iyi olduğu ününe ve arkasındaki teorik akıl yürütmeye rağmen, araştırmacılar farklı Montessori okullarının karışık ve çelişkili sonuçlar ürettiğini bulmuşlardır.

Yıllar boyunca araştırmacılar, Montessori müfredatının çocuk gelişimi üzerindeki farklı etkilerini araştırmıştır.

Bursa Akademik Koleji Özel Anaokulu uzman eğitmenleri, Montessori eğitimi sisteminin Tük aile yapısı ve yaşam uygulamalarına uygun yönleri ile geleneksel eğitim modelini harmanlayarak çocuklarımız için benzersiz bir eğitim sistemi oluşturmakla Bursa2da ön plana çıkmaktadırlar. Okulumuzu değerlendirmek için iletişim numaramızdan bizlere ulaşabilir veya yerinde ziyarette bulunabilirsiniz.

Şunlara da Göz Atın

Bursa Özel Okulları

Bursa Liseleri

Bursa Anaokulları

Bursa Kreşleri

bursa özel okul,bursa kolej

Bizi Güçlü Kılanlar Partnerlerimiz

bursa özel okul,bursa kolej bursa özel okul,bursa kolej bursa özel okul,bursa kolej
bursa özel okul,bursa kolej bursa özel okul,bursa kolej bursa özel okul,bursa kolej bursa özel okul,bursa kolej bursa özel okul,bursa kolej
  • © 2022 Akademik Koleji Danışmanlık ve Eğitim Öğretim Hizmetleri
  • bursa özel okul,bursa kolej